Γνήσια και συμβατά μελάνια εκτυπωτών

simbata_tonerΓνήσια και συμβατά μελάνια εκτυπωτών

Η άποψη των περισσότερων καταναλωτών γύρω από τα μελάνια εκτυπωτών είναι ότι τα αυθεντικά μελάνια των κατασκευαστών είναι ακριβά και με το ζόρι γίνεται η αντικατάστασή τους ενώ τα συμβατά μελάνια και τα συμβατά τόνερ μπορούν να βλάψουν τον εκτυπωτή και ακόμα και να τον χαλάσουν!

Υπάρχει προφανώς πολύ σκέψη και ανάλυση γύρω απ’αυτό το σενάριο. Έτσι, προσπαθήσαμε και μαζέψαμε όλες τις πληροφορίες γύρω από τα γνήσια τόνερ και μελάνια καθώς και τα συμβατά τόνερ – μελάνια.

Αρχικά να σας αναφέρουμε ότι τα γνήσια τόνερ κατασκευάζονται από τον κατασκευαστή του εκτυπωτή σας – π.χ. η HP κατασκευάζει γνήσια τόνερ για τους εκτυπωτές HP . Τα συμβατά τόνερ κατασκευάζονται από τρίτες εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή μελανιών και τόνερ και ταιριάζουν – συνήθως – σε περισσότερους από έναν εκτυπωτές. Έτσι ένα συμβατό τόνερ μπορεί να ταιριάζει σε 2-3 τύπους εκτυπωτών καθώς και σε διαφορετικές μάρκες.

Τα συμβατά τόνερ είναι εξίσου αξιόπιστα και ποιοτικά όσο τα γνήσια και εφόσον ο προμηθευτής σας είναι αξιόπιστος, τότε σίγουρα θα λαμβάνετε ένα ποιοτικό και αντάξιο του αυθεντικού, τόνερ. Έτσι δε θα επηρεάζεται ούτε η ποιότητα εκτύπωσης ούτε – φυσικά – ο εκτυπωτής σας.

Τις περισσότερες φορές – αν όχι όλες – εαν εκτυπώσουμε 2 ίδιες σελίδες μια με συμβατό τόνερ και μια με γνήσιο τόνερ, κανείς καταναλωτής δεν θα καταλάβει την παραμικρή διαφορά!

Διαφορές μεταξύ συμβατών,γνήσιων και ανακατασκευασμένων μελανιών εκτυπωτών

Τύποι μελανιών και ονομασίες

Πρώτυπα μελάνια – OEM

Οι πρώτυπες κασέτες για μελάνια – τόνερ είναι ένα ολοκαίνουργο μελάνι που κατασκευάζεται από τον κατασκευαστή του εκτυπωτή σας. Είναι τα λεγόμενα γνήσια τόνερ.

Γνήσια τόνερ

Μια διαφορετική ονομασία για τα OEM τόνερ.

Τόνερ συμβατά

Αυτά είναι ολοκαίνουργια τόνερ, πλήρως συμβατά με τον εκτυπωτή σας, που κατασκευάζονται από τρίτους κατασκευαστές. Τα δοχεία δεν έχουν ξανα χρησιμοποιηθεί, είναι καινούργια και είναι ακριβώς ίδιας ποιότητας με του κατασκευαστή σας.

Ξαναγεμισμένα μελάνια

Εδώ έχουμε τα πρώτυπα δοχεία μελανιών που ξανά γεμίζονται από ειδικούς, καθαρίζονται και ξανά επιστρέφουν στον πελάτη. Το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο απ’οτι τα καινούργια μελάνια.

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στη τιμή στα γνήσια και συμβατά μελάνια;

Αρχικά να σας αναφέρουμε ότι ένα συμβατό μελάνι, ποτέ δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στον εκτυπωτή σας ούτε θα χαλάσει την εγγύηση του προϊόντος. Η διαφορά στην τιμή υπάρχει γιατί οι κατασκευαστές πιστεύουν ότι τα δικά τους προϊόντα είναι πιο ποιοτικά και αξίζουν αυτή την υψηλή τιμή. Όμως μια επιχείρηση με δεκάδες εκτυπώσεις κάθε ημέρα και αρκετούς εκτυπωτές, δεν μπορεί να αντέξει το κόστος να αλλάξει ένα αυθεντικό τόνερ κάθε λίγες ημέρες. Έτσι η λύση είναι αναγκαστικά τα συμβατά τόνερ που έχουν ακριβώς την ίδια ποιότητα, στα μισά και παρακάτω χρήματα!

Εγγύηση εκτυπωτή

Ακόμα κι αν έχετε υπόλοιπο εγγύησης στον εκτυπωτή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμβατά μελάνια. Ο κατασκευαστής δεν μπορεί να σας αρνηθεί την εγγύηση εκτός κι αν μπορέσει να αποδείξει ότι όντως τα μελάνια τρίτων κατασκευαστών δημιούργησαν το πρόβλημα – πράγμα σπάνιο.

Διαφορά στην ποιότητα εκτύπωσης

Η γρήγορη απάντηση εδώ είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά στην ποιότητα εκτύπωσης μεταξύ ενός συμβατού τόνερ και ενός γνήσιου. Τα συμβατά τόνερ εφόσον είναι από αξιόπιστο προμηθευτή και κατασκευαστή, θα έχουν ακριβώς την ίδια ποιότητα όπως και τα γνήσια μελάνια εκτυπωτών.

Διάφορες έρευνες κατά καιρούς έχουν πραγματοποιήσει τεστ στους καταναλωτές για τις διαφορές μεταξύ των εκτυπώσεων. Σπάνια θα εντόπιζαν διαφορές στις εκτυπωμένες σελίδες.